La idea bàsica de l'Ultimate Frisbee és molt simple. L'equip que té el disc intenta passar-lo endavant sense deixar-lo caure i rebre'l en una zona d'anotació: això és un punt. L'altre equip intenta interceptar el disc. És un esport sense contacte i els equips són mixtes. L'altre aspecte important de l'Ultimate és que no hi ha àrbitres, els jugadors han de prendre les decisions per ells mateixos i si no es posen d’acord es torna a la situació de joc anterior.

En les competicions d’Ultimate Frisbee és molt important l’esperit del joc. L’esperit del joc comprèn aspectes com: el joc net, coneixement del reglament, imparcialitat, respecte per el contrari, actitut positiva i autocontrol. Al final dels partits els equips evaluen l’esperit de joc de l’altre equip, del que en resulta una classificació al final de la competició.

L’Ultimate Frisbee va néixer al 1968 quan estudiants de Nova Jersey (EUA) unint diferents aspectes d’altres esports van crear l’Ultimate. Van utilitzar aquest terme per referir-se al joc com a la màxima experiència esportiva. A la dècada dels 70 es desenvolupen les primeres competicions universitàries.

A Espanya, l’Ultimate no té més de 15 anys d’existència. Actualment hi ha més de 400 jugadors federats i 20 equips, dels quals 6 a Catalunya.

L’Ultimate es pot jugar en 3 superfícies: Gespa, Sorra i Pista. Les mides del camp de joc són diferents per a cada una de les 3 modalitats.

 

L'Ultimate en 10 regles

1- El camp -- Té una forma rectangular, amb dues zones d'anotació a cada extrem, el tamany d'un camp oficial de gespa és de 64 mts. de llarg per 37 d'amplada, amb demarcacions de 18 mts. x 37 mts. anomenades zones de gol.


 
 
El camp de sorra és una mica més petit: 45 mts. de llarg per 25 mts. d'amplada, amb zones de gol de 15 x 25 mts.


2- Inici del joc -- Cada punt s'inicia amb els dos equips alineats a la zona de gol respectiva. L'equip defensiu comença llençant el disc cap a l'equip atacant. Aquest, en rebre el disc, comença els passes cap a la zona de gol contraria.

3- Anotació -- S'obté un punt cada vegada que l'equip atacant completa un passe a la zona de gol contraria.

4- Moviment del disc -- El disc pot avançar en qualsevol direcció per mitjà de passes sempre que s'estigui dins els límits del terreny de joc. Els jugadors no poden córrer ni caminar amb el disc a les mans. La persona amb el disc té 10 segons per llençar-lo, la defensa compta en veu alta i ha d'estar a menys de tres metres de la persona que té el disc.

5- Canvi de possessió -- Quan un passe no es completa degut a la caiguda del disc per estar fora dels límits del terreny de joc o per un hand-block, la defensa pren la possessió del disc i passa a atacar..

6- Substitucions -- Els canvis es realitzen després d'una anotació o durant un time-out per lesió.

7- No contacte -- No ha d'existir cap tipus de contacte físic entre els jugadors. Bloquejos o càrregues no són permesos i són accions considerades falta.

8- Falta -- Quan un jugador realitza una acció considerada falta qualsevol dels jugadors que estiguin al camp pot parar el joc demanant "falta". Si la falta és acceptada és comença a jugar al punt a on s'ha comès, si no, és torna a la jugada anterior abans de que es cometés la suposada falta.

9- Autoarbitratge -- Cada jugador és responsable de complir i fer complir les normes dins del terreny de joc. Els jugadors implicats en una falta la resolen a través del diàleg i buscant el mutu acord.

10- Esperit del joc -- L'Ultimate promou la competitivitat i el joc net. Es fomenta el joc competitiu però mai en detriment del respecte o la integritat entre jugadors. És l'anomenat en anglès Spirit of the Game, SOTG.

 

 

 Vídeos

 Campionat europeu de seleccions de Beach Ultimate disputat a Calafell el 2013.

 

 

Campionat mundial junior de seleccions disputat a Toronto el 2013.

 

 

Finals del campionat d'Europa de clubs 2012.

 

 

 Partit femení de la final de clubs del campionat de Colòmbia 2013.

 

 

Partit open de la final del campionat mundial de seleccions 2014.

 

 

Enllaços

Federació Espanyola del Disc Volador FEDV.

Federació Europea del Disc Volador EFDF.

Federació Mundial del Disc Volador WFDF.

Associació de Beach Ultimate BULA.

La peculiaritat de l'Ultimate fa que esdevingui un esport d’important pes educatiu, una font de foment de valors socials, d’integració i d’interculturalitat ja que, més enllà del món competitiu, aquest esport s'ajusta als valors que busca la societat: atenció a la diversitat, igualtat de gènere, pluralitat, autoregulació, alteritat i oferta cultural.

Per aquests motius, des de les associacions i clubs de Catalunya vetllem per la formació a les escoles amb el compromís de fomentar aquests valors.

S'han realitzat formacions i cursos extraescolars per a nens i nenes en diversos IES i escoles de tot el país.

 

Contacta amb nosaltres per conèixer els cursos que podem oferir o ampliar qualsevol informació.

Al nou camp de gespa artificial del CEM de la Mar Bella i amb la col·laboració del Consell de l'Esport Escolar de Barcelona, va tenir lloc el dissabte 17 de febrer la 3a jornada de la Lliga Escolar d'Ultimate 2017/18. Van participar 11 equips, en la seva majoria provenents del Vallès, dividits en 3 categories.

Els guanyadors van ser Flying Squirrels en categoria sub18, Institut Vallès Up! en categoria sub15 i CJ Balandrau Black en sub12. Els trofeus a l'esperit del joc foren per Institut Vallès Black i Institut Vallès Kokolocos, que compartiren el prem en sub18; Institut Vallès Up! a sub15 i Mas BoaDisc Red a sub12.

El dissabte 11 de març va tenir lloc la 2a jornada de la Lliga Escolar d'Ultimate al camp de gespa del CEM Mar Bella. Cal destacar el rècord de participants: 13 equips dividits en 9 a la categoria sub18 i 4 a la nova categoria sub14. Es va produir el debut de l'Institut Bernat Metge i el CJ Balandrau.

2a jornada

El dissabte 12 de novembre va començar la lliga escolar 2016-17 amb la participació d'onze equips (3 en categoria sub12 i 8 en sub18) al pavelló de la Mar Bella de Barcelona. Els guanyadors d'aquesta primera jornada foren l'Institut Joan Fuster i Kensington School.

20161112 111024

Dissabte 28 de maig va finalitzar la Lliga Escolar d'Ultimate 2015/16 amb la disputa de la 3a jornada a la platja de la Mar Bella. La proximitat dels exàmens va impedir de participar a alguns instituts i només 3 equips van competir a la categoria sub18. A la categoria sub12, es van repetir els 4 equips de la darrera jornada.

1

Dissabte 9, va tenir lloc la 2a jornada de la lliga escolar 2015/16 al camp de gespa del CEM Mar Bella. Va haver rècord de participació amb 8 equips en categoria sub18 i 4 equips en categoria sub12.

2ajornada

Es va disputar la 1a jornada de la Lliga Escolar d'Ultimate 2015/16 en modalitat indoor al pavelló de la Mar Bella amb la participació de 3 equips sub12 i 6 equips sub18.

Els vencedors dels gran van tornar a ser l'Institut Joan Fuster que va guanyar a l'últim punt el partit decisiu contra l'Institut Vallès, deixant als vallesans a la segona posició. El Centre Obert Gavina va quedar en tercera posició però se va endur merescudament el trofeu a l'esperit de joc. Per darrera d'ells, van quedar Centre Comercial Català i els dos equips debutants, Kensington School i Palau-Solità.

En categoria sub12 es van imposar els tarragonins La Nou per davant de VallèsUp! i Mas BoaDisc. El premi a l'esperit va ser per VallèsUp!

La propera jornada se celebrarà el proper trimestre en gespa.

 

La Lliga Escolar d'Ultimate 2014/15 va iniciar la competició amb la primera trobada realitzada al Poliesportiu Can Vidalet a Esplugues de Llobregat. Vuit equips procedents de Barcelona, Esplugues, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell i Torredembarra van competir durant tot el matí del dissabte en la modalitat indoor, gràcies a l'organització de la Lliga Catalana d'Ultimate i la col·laboració del Consell d'Esport Escolar de Barcelona i l'Ajuntament d'Esplugues.

El diumenge 1 de juny va tenir lloc a les instal·lacions del CEEB a la Mar Bella el 1r Torneig Escolar d'Ultimate de la província de Barcelona, amb la participació de 6 equips provinents de 3 instituts i un centre obert. Aquests centres formen part de la col·laboració que la Lliga Catalana manté amb el Consell d'Esport Escolar de Barcelona. Després d'algunes sessions d'introducció ofertes per monitors dels equips, les escoles han continuat la seva formació a través d'activitats extraescolars o del treball dels propis professors d'educació física fins a arribar al dia de la jornada.

CEM Mar Bella

Aquest 2016 es disputarà la tercera edició dels CCU d'ultimate frisbee. Es celebrarà el divendres 6 de maig a Platja d'Aro juntament amb els altres esports de platja d'aquest campionat.

 Aquí teniu dos vídeos de les edicions anteriors:

 

El 7 de maig de 2015 es van celebrar a Badalona la segona edició dels campionats universitaris d'ultimate frisbee. 

Igual que l'any anterior i dins dels Campionats de Catalunya Universitaris es van trobar en aquesta ocasió a la platja Coco de Badalona nois i noies de universitats d'arreu de Catalunya.

 

 Lliga Catalana Ultimate

Calendari

24-3-2018
CB 2018
Lloret
25-3-2018
CB 2018
Lloret
26-3-2018
CB 2018
Lloret
7-4-2018
4a Jornada Escolar 2018
Palau i Plegamans
15-4-2018
3a Jornada Lliga Catalana 2018 Gespa
Pendent
21-4-2018
CE COED 1a div Gespa 2018
Banyoles

Classificació Final Platja 2017

  • 1a Divisió

1. Bravas A
2. Sharks
3. Disctèrics
4. Salty
5. Peixets
6. Mamadiadors
7. Bravas B
8. Esperit Black

  • 2a Divisió

1. M&Ms
2. Green Squirrels
3. Peixets River
4. Esperit White
5. Bolskandisc
6. Esperit Grey
7. Red Squirrels
8. Tookadisc
9. Peixets Ocean
10. FB66
11. Esperit Palau
11. Sharks B

Classificació Final Gespa 2017

  • Divisió

1. Bravas
2. Esperit Black
3. Peixets
4. M&M
5. Esperit White
6. Mamadiadors
7. Salty
8. FB66
9. Sharks
10. Esperit Grey
11. Esperit Orange

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de millorar la teva experiència. Suposem que hi estàs d'acord, però pots tancar ara la pàgina si ho desitges.